ИНТЕРВЮТА

Стилиян Петров

Най-добри резултати на турнири?

Златният медал, който спечелих на Световното първенство през 2013 г. в България, e най-голямото ми постижение досега. Също така съм Балкански шампион, шампион на Япония и имам много други отличия.

От колко години се занимавате с карате? Кога решихте да започнете и защо?

Запалих се по каратето още когато бях 8-годишен – започнах да тренирам в родния ми град Стара Загора в много по-сурови условия от сегашните и без ясно утвърдена методика.

Практикувате ли друг спорт или изкуство? Какъв и защо?

Да, практикувал съм също жиу-житцу.

Кой е треньорът Ви и кое е най-важното нещо, на което Ви е научил?

Треньорът ми от малък е сенсей Асен Асенов. Освен че ме научи на карате, той ми показа и пътя към изграждане на силен характер и борбен дух, научи ме на постоянство и дисциплиниран труд, които са важни за постигането на целите във всяка една сфера от живота.

Колко пъти седмично тренирате?

В периода преди състезание обикновено правя максимален брой тренировки, през другото време – към 11-12 тренировки на седмица.

Най-добър и най-лош момент в кариерата Ви?

Най-силният момент в спортната ми кариера определено беше когато спечелих световната титла на първенството през 2013 г. – това е постижение, което заслужих след повече от 20 години спортно-състезателна дейност. Пожелавам на всеки спортист да постигне подобен успех. Слаби моменти всеки е имал, важното е да научаваш уроците от тях и да ставаш все по-добър.

Какво Ви дава и Ви отне каратето?

Каратето е моят живот и ме е изградило като характер, научило ме е на труд и постоянство. Не бих казал, че ми е отнело нещо – напротив, дава ми все повече и повече с всеки изминал ден като състезател, треньор или съдия.

Спазвате ли някакъв режим преди състезание и в какво се изразява?

Преди състезание винаги се спазва много строг режим – усилени тренировки, в комбинация с хранене и почивка. Подготовката за състезание е сериозно нещо и изисква пълно отдаване от страна на състезателя.

Бихте ли желали да се биете в турнири в други стилове бойни изкуства?

Да, бих желал да се бия по правилника на смесените бойни изкуства, но съм вече стар :)

Какво е Вашето образование/професия?

През 2009 г. завърших Националната спортна академия „Васил „Левски” като треньор по карате. Отделно от това работя като главен експерт по сигурността в една от големите банки в България.

Що за човек сте извън каратето?

Отдаден на семейството и приятелката си, които много ме подкрепят. Всъщност те трябва да кажат какъв човек съм :)

Вашето мото?

Колкото по-нагоре вървиш, толкова по-твърд ставаш!

Работата Ви като треньор има ли отрицателен ефект върху собственото Ви трениране?

И работата като треньор, и собственото трениране изискват много време и усилия. След завоюваната световна титла реших да приключа със състезателната си кариера и да се отдам повече на треньорската професия.

Какво е хобито Ви? 

Имам разнообразни интереси и хобита. И стандартните – срещи с приятели, филми, пътешествия…

Любими филми, книги и музика? Харесвам добри екшъни и трилъри; книги – исторически, приключенски… И разнообразна музика, зависи от повода.

Какво мислите за жените в бойните изкуства – да или не? Защо?

Да, защото каратето не е само спорт – то е изкуство и философия. При жените, както при мъжете, каратето възпитава, изгражда характер.

Какво искате да кажете на киокушин бойците и на каратеките?

С усилен труд и постоянство можете да постигнете всичко!

Какво е необходимо, за да бъдеш първи? Бихте ли казали три най-важни момента според Вас?

Работа, упоритост и вяра в собствените сили и възможности.

Имате ли преимущество пред други спортисти и как го показвате? Може да дадете няколко отговора.

Не бих казал, че имам някакво преимущество пред другите. От малък съм отдаден на карате и съм си заслужил победите благодарение на години упорит труд.

Какво мислите за българските бойци?

Повечето от българските бойци са се доказали на световно ниво – както знаете, след всяко състезание се завръщаме с много медали. Вярвам, че в бъдеще ни очакват още повече победи и слава!

Какви са бъдещите Ви планове?

Да създам семейство с моята приятелка Евгения, както и предстои да реша дали ще остана в България или ще работя в чужбина нещо, свързано със спорта.

Много Ви благодаря за Вашите отговори.