ИСТОРИЯ

Масутацу Ояма, Сосай, Основателят на Киокушин Карате

Сосай (Велик Майстор) Масутацу Ояма е роден в Корея през 1923 и е основател на японското най-известно и най-разпространено в света стил карате. На 9-годишна възраст, Мас Ояма научава китайско кенпо в Манджурия, а в юношеските си години тренира джудо и бокс. Всичко това води до тренировки по Окинавско карате, което служи като основа за създаване на негов собствен стил, Киокушин или “Абсолютната Истина”. Когато става на 20 години, Мас Ояма получава 4-ти дан по Окинавско карате и с помоща на неуморен труд получава също 4-ти дан по джудо.

Сред многото постижения на Мас Ояма, той е най-известен с въвеждането на tameshiwari или “чупенето на камъни” в съвременното карате. Мас Ояма постига това с усилени тренировки като прави ръцете си силни като чукове. По неговата логика, след като човек може да чупи камъни с чук, той започва да се учи и тренира да чупи дъски, тухли и камъни с голи ръце. Тази невероятна сила той трансформира в теорията си за карате, като взема в предвид, че щом може да чупи камъни, ще може да чупи човешки кости също. За най-голям негов принос към японското карате се счита въвеждането и полуляризирането на full-contact (пълен контакт) карате. Когато спечелва най-големия турнир, спонсориран от Окинавското Шотокан карате, той често е наказван, че се бие твърде грубо, което причинява травми на противниците му. Неговият опит, освен всички други влияния, води до създаването на Киокушин карате. Преди всичко, Мас Ояма вярва, че каратето е изкуството да се биеш: Ако не се стига до крайности, включващи чупене костите на противника (да се прилага в реалния живот и борба на живот и смърт), човек никога няма да разбере истинския духовен потенциал на каратето.

Разочарован от противопоставянето на обществото на нарастващата му сила, на 23-годишна възраст, Мас Ояма се оттегля в отдалечено място в планината, с амбицията да тренира възможно най-много часове. По това време той тренира като удря дърветата около неговата колиба с голи юмруци докато тези дървета увехнат и умрат. Той прави преси с тегло два пъти по голямоот неговото по 500 пъти на ден, медитира под ледено-студени водопади и се бори нощем с демоните на хапещ студ и изолация. Говори се, че след завършване на планинските му тренировки, Мас Ояма ударил телефонен стълб и оставил чист отпечатък от юмрука си на обработеното дърво.

На 27-годишна възраст, след като се убедил, че в Япония няма друг боец, който да отговаря на неговата сила и умения, Мас Ояма започва известните битки с бикове, за да докаже силата си и да накара света да разбере истинската сила на каратето. В една известна битка, заснета от филмова камера, той се бие с разярен бик на плажа в продължение на 45 минути, като нито той, нито бика се предават. Най-накрая бика се уморява и Мас Ояма отрязва един от рогата му с неговия shuto или “нож за нападение с ръка”.

Мас Ояма отваря първото си доджо в Икебукуро, Токио на 30-годишна възраст и го нарича “Ояма Доджо”. Именно тук той прилага нещата, които е научил от различните стилове през годините, комбинира го с това, което е научил чрез самостоятелни тренировки и full-contact (пълен контакт) боеве и създава нов стил карате, което нарича Киокушин. През 1964, ново доджо в Икебукуро става световен център на международната организация по карате Киокушинкайкан (Kyokushinkaikan), която по времето на неговата смърт наброява над 12 милиона члена в 133 държави.

Мас Ояма умира от рак на белите дробове през април 1994 като завещава на света най-силовото карате в света.

 

 

Хацуо Рояма, Канчо (Председател), Киокушин-кан

Хацуо Рояма е роден в Саитама, северно от Токио, през 1948. Вдъхновен от нарастващата популярност на известни бойци и борци в страната, на 15-годишна възраст той отпътува за Икебукуро и се присъединява към известната школа на Мас Ояма “Ояма Доджо”, където е създадено Киокушин каратето. Поради факта, че е тренирал на мястото където Мас Ояма е създал Киокушин, Рояма е един от малкото ученици на Мас Ояма, които са много тясно свързани с неговата организацията от самото начало до неговата смърт през 1994.

Рояма става известен на 25-годишна възраст, когато става шампион на 5-тия японски турнир по Киокушин и по-късно побеждава на първия отворен световен турнир по карате през 1975 американеца Чарлз Мартин, гигант, който е почти един фут (30 см)  по-висок от него. Този млад талант на Мас Ояма минава през исторически финал в първия отворен световен турнир, когато оспорвано решение във финалния мач е променено най-накрая от съдиите и първото място е дадено на Кацуаки Сато, като оставя Рояма на второто място. На следвашия ден след турнира, повечето бойци отиват в болницата да лекуват травмите, които са получили по време на състезанието, докато Роаяма отива на редовната си тренировка.

Никой, който днес познава Киокушин карате, може да разграничи стила от изключтелно силния ритник в долния пищял. Обаче не всеки знае, че именно Рояма прави тази техника известна. На едни от първите световни турнири, японците чували чужденците да викат “Нисък (low) ритник! Нисък (low) ритник!” и тъй като произношението на “р” в японския е подобно на “л”, те по погрешка чували “Ро ритник! Ро ритник!” и си мислели, че чужденците са наименовали тази техника на първия японски боец, който я е направил известна. Все пак, цяла Япония свързва въвеждането на тази техника на чупене на кости с Рояма, след като на първия световен турнир гледа Рояма да побеждава Чарлз Мартин с последователни силни ниски ритници в пищяла.